Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Coparck is terug. Ditmaal echt. In 2005 mogen we genieten van een comeback in de vorm van het tweede album Few Chances Come Once in a Lifetime, maar door een gebrek aan promotie en een labelswitch raakt de band al snel weer in de vergetelheid. Nu lijkt alles goed te gaan. The Third Album verschijnt op ‘s werelds grootste independent V2 en de eerste goede tekenen van die samenwerking zijn al zichtbaar.
De band heeft allereerst een manager onder de arm genomen. Arjo Klingens – onder andere bekend van Drillem en La Kidda - neemt de zaakjes voor deze Amsterdammers waar. “We staan nu een stuk sterker. Het is gewoon mooi als er een tussenpersoon is. Iemand die de zaken voor je waarneemt”, aldus de zanger/componist Odilo Girod.
“Voor het vorige album hingen wij zelf de hele dag aan de telefoon. Bellen met zalen, contact opnemen met de platenmaatschappij en ga zo maar door. Niet dat het toen slecht ging. We stonden zelfs een keer of vijftig op de Nederlandse podia. Nu hebben we alleen meer tijd voor waar het echt om draait: muziek maken.’’
Luisterpaalband
Dat hebben ze weer eens prima gedaan, muziek maken. Althans, de pers lijkt massaal tevreden gesteld. Iets waar Girod en de nieuwbakken drummer Marcel van As wel een beetje aan gewend zijn geraakt. Als er immers één band een echte persband is, dan is het Coparck.
De lovende kritieken vertaalden zich tot nu toe alleen niet in een groter publiek.
“Onze werkelijke populariteit loopt inderdaad behoorlijk achter bij onze perspopulariteit. Wij zijn altijd een beetje een bandje geweest voor VPRO’s 3voor12-lezers. Een luisterpaalband, zeg maar. Dat terwijl wij zelf echt het idee hebben dat we een veel groter publiek kunnen aanspreken. Vandaar ook onze switch naar V2. Er is nu zelfs een voorstel voor een interview in de Veronicagids. Gekker wordt het niet, toch?’’
Niet dat The Third Album vol staat met instant hits. Dat is dan ook niet de reden waarom V2 de band onder zijn hoede besluit te nemen. “Ze vinden het gewoon een mooi luisteralbum. Ik weet dat het raar klinkt in deze snelle tijd, waar bandjes komen en gaan, maar het label weet zelf maar al te goed dat wij geen band van een paar singletjes zijn’’, meent van As.
Connecties
Dat klinkt behoorlijk altruïstisch. Een grote speler als V2 die niet enkel priemende dollartekens in de ogen heeft staan. De Amsterdammers lijken zich in een wonderlijke positie te hebben gemanoeuvreerd. Tussen Coparck en de gemiddelde platenmaatschappij botert het namelijk niet zo. Drie albums op drie labels tot nu toe. Een kwestie van verkeerde keuzes de voorbije jaren?
“Niks van’’, zegt Girod verontwaardigd. “We hebben altijd goede keuzes gemaakt op het gebied van labels. We hebben het geluk alleen niet altijd mee gehad. Ons eerste label Labels was onderdeel van een major. Bij de eerste besparingen staan kleine bands op straat. Dat gebeurt dan helaas net tijdens de release van ons debuut. Ons tweede label Supertracks heeft enorm goed werk voor ons verricht, maar uiteindelijk stonden niet alle neuzen dezelfde kant op.’’
“In financieel opzicht hebben zij een heel ander concept voor ogen dan wij. Een concept dat voor ons niet werkt’’, aldus Girod. “Ook op het beheren van onze muziek hebben zij een andere visie. Zoals eerder gezegd denken wij een sound te hebben die veel meer mensen kan aanspreken dan nu het geval is. Je moet dan wel de mogelijkheden hebben om dat te bereiken: de ingangen, de connecties. Met V2 en onze manager hebben we die.’’
Bandkrant
Netwerken dus. Zo wordt de showcase van The Third Album niet zomaar gepresenteerd door VPRO’s 3voor12. Een officiële releaseshow in de Amsterdamse Melkweg is al helemaal niet voor een gemiddeld groepje weggelegd. Daarom staat Coparck ook op het Noorderslag festival dit jaar. Nogal wat anders dan de laatste keer Groningen. Toen kwam er slechts een man of vijftig.
“Vanavond komen er veel. Noorderslag is uitverkocht, dat is alvast mooi. Ook komen er veel goede contacten naar onze show: bookers, promotors en ander belangrijk volk. We gaan een lekkere show neerzetten. Veel mensen hebben ons lang niet gezien op de Nederlandse podia en zijn nieuwsgierig hoe wij nu klinken.’’
De nieuwsgierige zal het opvallen dat Coparck meer een eenheid is dan ooit. Eenheid is de bandvisie geworden. Zo moeten het artwork, de lyriek en de muziek meer dan ooit één zijn en komt er zelfs een bandkrant die de alsmaar uitdijende groep Coparckers moet binden. “Bij elk liedje heb ik een beeld gezocht. Het kan een foto zijn, maar ook een passend kunstwerk. Het is een zoektocht geweest langs kunstenaars en fotografen om de perfecte combinatie tussen muziek en beeld te vinden.”
Een waterdicht totaalplaatje. Dat kan bijna niet misgaan binnen de landsgrenzen, maar kan Coparck ook wat in het buitenland betekenen? Volgens Girod wel: “Onze ambities reiken absoluut verder dan Nederland. Ons eerste album Birds Happiness & Still Not Worried is in heel Europa uitgekomen en we hebben zeer lovende kritieken gekregen. We zijn echter wel zover dat we alleen naar het buitenland gaan als er serieuze interesse is.”
“Geen acht weken door Amerika zonder enige promotie”, roept van As. “Dat heb ik al eens eerder gedaan. Dan kun je echt beter goed geregelde optredens in Nederland doen.”
http://www.kindamuzik.net/interview/coparck/coparck-in-de-zesde-versnelling/14773/
Meer Coparck op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/coparck
Deel dit artikel: