Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Aangezien We vs. Death instrumentale muziek maakt, is het stempel postrock snel geplakt. Onterecht meent drummer Gerben Houwer, die aangeeft dat ze zich meer verwant voelen met bands als Enablers, Q And Not U en Fugazi. “We proberen echt liedjes te schrijven, zij het wat onconventioneel en vooralsnog instrumentaal. Ik denk dat juist de combinatie van onconventionele, maar toch vrij toegankelijke muziek interesse wekt bij mensen”, zegt Houwer.
Hij omschrijft het concept van de groep als compromisloze muziek, waarbij ze proberen het voor zichzelf en anderen mooi en spannend te houden. Hoe mooi en spannend de muziek van We vs. Death is, is te horen op het zojuist verschenen We Too Are Concerned / We Are Too Concerned. Het debuut ziet er als een waar kunstwerk uit. Houwer: “Wij willen inderdaad laten zien dat een cd release een totale presentatie kan zijn van muziek, vormgeving en inhoud. We hebben met getalenteerde mensen uit onze omgeving gewerkt en het is een geheel van interactie op elkaars kunstdisciplines geworden.”
Eigen interpretatie
Opvallend aan het geluid van de groep is dat het nergens explosief hard wordt. De muziek is dynamisch en ritmisch, waarbij een melodieuze rol is weggelegd voor de trompet. “Door instrumentale muziek te maken, is er meer ruimte voor het creëren van de melodie, dan met zang. De trompet geeft daar een sterke invulling aan en zorgt voor de nodige versterking in de melodie”, verklaart Houwer.
Daarnaast is volgens Houwer juist de identiteit die muziek aan zichzelf ontleent zonder dat je er controle over hebt een interessant gegeven. “Omdat we instrumentale muziek maken, kan die drempel juist lager liggen. We dragen geen duidelijke boodschap uit in de vorm van songteksten, waardoor iedereen makkelijker een eigen invulling aan de muziek kan geven. Het belangrijkste is immers hoe de luisteraar de muziek interpreteert. Wij gaan niemand vertellen hoe ze zich moeten voelen of wat ze moeten denken. Wij maken muziek die het denken faciliteert.”
Maatschappelijke ongerustheid
Toch zit er wel een verhaal achter het album, want de titel We Too Are Concerned / We Are Too Concerned is natuurlijk niet zomaar gekozen. “De titel beschrijft twee houdingen ten opzichte van maatschappelijke problemen”, legt Houwer uit. “De eerste meet men zich aan als men een veronderstelde maatschappelijke ongerustheid deelt, de tweede wanneer men deze ongerustheid beoordeelt als overdreven of onnodig.”
“De titel als geheel is een commentaar op de neiging van mensen om in een maatschappelijk debat één van de twee aangeboden houdingen aan te nemen, terwijl een derde optie, ‘ik weet daar niets van' of 'het interesseert me niet', vaak niet wordt genoemd en ook zelden wordt gekozen.”
“De mondigheid om deze optie naar voren te brengen, is weinigen gegeven,” stelt Houwer, “omdat men zichzelf daarmee ogenschijnlijk buiten het debat plaatst en onwetendheid of desinteresse suggereert. Het kiezen voor één kant is niet altijd even duidelijk,” bekent Houwer, “aangezien er in een debat aan beide kanten altijd wel voors of tegen te bedenken zijn en men niet altijd beschikt over de volledige of juiste informatie.”
Identiteit
De heren van We vs. Death hebben een gezamenlijk gevoel van veronderstelde maatschappelijke ongerustheid, zegt Houwer: “We zien dagelijks dat er van alles mis is met onze maatschappij, op kleine of grote schaal. We zijn in de band allemaal politiek en maatschappelijk bewust en zijn ook per persoon op een eigen manier bezig hier invulling aan te geven. Zij het als leraar op een school voor autisten, als psycholoog of aanhanger van Open Source / Open Content.”
Uiteraard wil de band met het album ook iets van zijn maatschappelijke ongerustheid duidelijk maken. Houwer: “We hebben het belang van kleding op je identiteit in de huidige consumptieve maatschappij benadrukt. Je bent wat je koopt. Wat je dan precies koopt, beslis je lang niet altijd zelf. Onze ontwerper Roel Dalhuisen weet dat altijd mooi te vertellen: ‘... niet zelden 'koop' je ook een kant-en-klare identiteit of wordt deze je opgedrongen. Als gevolg van sociale druk en een niet aflatende stroom van zichtbare en onzichtbare reclame is je keuze niet langer een waarlijk vrije keuze te noemen. Massamedia maakt het voor bedrijven makkelijk om de consument steeds vaker en ongemerkt te bereiken.’ Dit is een voorbeeld van een stellingname, waarbij je je kan afvragen of het allemaal wel zo zwart-wit is, en of er geen twee kanten aan het verhaal zitten.” Een leuk detail is volgens Houwer dan ook dat de albumhoes niet echt één voorkant heeft.
http://www.kindamuzik.net/interview/we-vs-death/we-vs-death-maakt-muziek-die-het-denken-faciliteert/13161/
Meer We vs. Death op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/we-vs-death
Deel dit artikel: