Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
"In de hedendaagse dans kan de laatste jaren worden gesproken van een nieuwe 'politieke' of 'maatschappelijk geëngageerde' golf", schrijven directeuren/programmeurs Jaap van Baasbank en Luuk van Eijk van Julidans in hun programmaboekje. "Met het lichaam, maar ook via tekst of film spreken dansers en choreografen zich uit. Over sociale onrechtvaardigheden, over terreur, over dreigende epidemieën. Kortom over alles wat er toe doet."
En, voegen ze eraan toe, "omdat we heel goed weten wat er in de danswereld speelt, is deze nieuwe 'politieke' stroming dit jaar ruim vertegenwoordigd". Het wekt dan ook enige verbazing dat bezoekers van voorstellingen die in het kader van het jaarlijkse Amsterdamse dans- en choreografiefestival plaatsvinden, bij binnenkomst een vragenlijst krijgen uitgereikt om daarin onder meer hun mening te geven over het gebodene en informatie te verschaffen over geslacht, leeftijd en culturele achtergrond . Ook bij het ogenschijnlijk zelfverzekerde Julidans waart dus kennelijk het marketingspook rond.
Met een beetje kwade wil zou je bovendien kunnen zeggen dat de voorstelling van de Krump Kings helemaal in dat doelgroepdenken past. Want hoe krijg je de jeugd van tegenwoordig warm voor iets sufs als een dansvoorstelling? Misschien door een kekke 'urban' act uit het getto van Los Angeles naar Nederland te halen en een en ander gepaard te laten gaan door opgewonden publiciteit en workshops, waarin geïnteresseerde leeftijdgenoten kunnen participeren?.
Dat Paradiso lang niet uitverkocht is, ligt dan ook niet aan het voorwerk, maar zal eerder te maken hebben met genoemd imago van dansvoorstellingen. Toch is het publiek beslist niet van het suffe soort, eerder van het type 'ik-hoor-er-helemaal-bij'.
In de eerste plaats dienen de Krump Kings echter op hun eigen merites te worden beoordeeld en dan vooral positief. Immers, hun dansstijl komt voort uit 'clowning', een slapstickachtige hiphopdans die in de getto's van Los Angeles is ontstaan na de rellen rond de dood in 1992 van Rodney King. Grote man daarbij was ex-drugsdealer Thomas 'Tommy The Clown' Johnson die verantwoordelijk mag worden gehouden voor her ontstaan van allerlei verschillende groepen met hun eigen dansstijl, waarbij 'clowning' en 'krumping' inmiddels de dominante stromingen zijn.
Een belangrijke rol bij het bekendmaken was ook weggelegd voor modefotograaf en clipregisser David LaChapelle. Hij legde de dansers vast voor zijn documentaire 'Rize'. Een deel van de 'cast' is in Paradiso voor een demonstratie krumpen. Een rauwe, agressieve dans met veel trek- en duwbewegingen die veel verwantschap vertoont met breakdance, maar ook terugggrijpt naar Afrikaanse rituelen, zo lijkt het op het eerste gezicht. Er is veel uitleg, wat de vaart van de voorsteling niet ten goede komt. Aangezien de voertaal Engels is, zullen de details van het verhaal veel aanwezigen ook ontgaan.
In ieder geval is 'buck' een woord dat krumpers gebruiken voor alles wat 'cool' en 'okay' is. Bijvoorbeeld wijdvallende broeken, de 'baggy jeans', en 'Timbs', de zware Timberlandschoenen waarmee ze lekker kunnen stampen, maar ook sierlijke bewegingen maken. Ook dient het slangwoord voor het beoordelen van elkaars prestaties. "Lady Ryat , you're buck!", gaat het in de richting van een jong meisje die met verbeten blik zojuist haar kunstje vol heftige en snelle bewegingen heeft gedaan.
Het hoogtepunt van de avond dient zich aan als de dansers de zaal in gaan om hun bewegingen met het publiek te delen. Dan blijkt ook hoe goed het jonge lokale talent de dansstijl inmiddels heeft opgepakt en lijkt de opzet van de organisatoren geslaagd. Hoewel je je natuurlijk wel afvraagt of Julidans gezien het groeiende anti-Amerikanisme en de steeds groter wordende belangstelling voor het eigen cultuurgoed de volgende keer de horlepiep als toonbeeld van hipheid zal programmeren.
http://www.kindamuzik.net/live/krump-kings/krump-kings/13379/
Meer Krump Kings op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/krump-kings
Deel dit artikel: