Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Wat moet het heerlijk zijn om te constateren dat je als band in staat bent om een nummer als 'Stay with Me' te schrijven. Een op Amerikaanse leest geschoeid indiepopliedje met alles erop en eraan: een speelse opening met een herhalend pianoloopje, fijne vocalen van een goede zangeres, een rockend tussenstuk en een (vocale) climax om je vingers bij af te likken. De jonge Amsterdamse band houses (kleine letters) flikt het. Het nummer stond al op hun debuut-ep, maar gelukkig ook op hun debuutalbum Clean Life. Maar is de rest ook zo goed?
Nou, het duurt in ieder geval even voor de band op stoom is. De eerste twee nummers zijn redelijk anoniem. Pas vanaf 'Stay with Me' barst het los. Kijk, houses verstaat de kunst van het liedjesschrijven, zoveel is duidelijk. Dynamiek en afwisseling staan hoog in het vaandel en ook de uitvoering is vaak tot in de puntjes verzorgd. Luister bijvoorbeeld eens naar 'Red Tears' en 'Clean Mouth', twee opeenvolgende nummers aan het eind van de plaat. Beide werken perfect toe naar een climax, in 'Red Tears' na een mooi intermezzo van een grommend hammondorgel, aangevuld met een overstuurde basgitaar. De echte climax blijft echter relatief ingetogen. Slim, want des te harder komt de luide uitbarsting van 'Clean Mouth' aan. Als je goed luistert hoor je meer van dit soort slimmigheden.
houses heeft dus de nodige songtechnische kwaliteiten, maar ze hebben nog een troef in handen: zangeres Ella van der Woude. Zij beschikt over een prettige en flexibele stem die uitstekend past bij de gitaarpop van de band. Soms heeft haar stem wat weg van Feist ('Black Clothes') en op een ander moment wat van een jonge Björk ('Clean Mouth'). Gelukkig imiteert ze niemand en heeft ze genoeg eigen kwaliteiten. Op de juiste momenten wordt ze aangevuld door een of meerdere heren om de nummers verder in te kleuren.
Clean Life is een degelijk debuut van een jonge, veelbelovende band. Soms wordt er nog wat afgekeken van de grote voorbeelden (Broken Social Scene, Death Cab for Cutie, Feist) en iets meer eigen smoel zou niet verkeerd zijn, maar dat deze band op de juiste weg zit mag duidelijk zijn.
http://www.kindamuzik.net/recensie/houses/clean-life/22058/
Meer houses op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/houses
Deel dit artikel: