Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Waanzinnig feit #1: Sinds de Binaural-tour van 2000 neemt Pearl Jam alle tourneeconcerten professioneel op.
Waanzinnig feit #2: Tijdens de Riot Act-tour dit jaar bedenkt Pearl Jam om tijdens de drie concerten die ze in Mansfield (Boston) spelen geen nummer dubbel te spelen en zo door hun hele huidige live-catalogus heen te fietsen.
Pearl Jam is altijd een band geweest met het hart op de juiste plek waar het de fans betreft. Zo gaf de groep jarenlang Christmas Single 7-inches uit voor hun fanclubleden, werd openlijk het opnemen van concerten toegestaan (zelfs met video) en werden zelfs bijzonder vroege opnamen door bandleden aan de fans gegeven om te verspreiden. Heel wat bands schieten spontaan in een krampstuip bij de gedachte aan het lekken van live-opnamen. A Perfect Circle is op hun huidige Amerikaanse tournee een goed voorbeeld van dit soort Gestapo-beleid: aan de ene kant is de beveiliging heel streng en krijg je dus nauwelijks apparatuur mee naar binnen, aan de andere kant speelt APC weinig materiaal van het nieuwe album, want stel je voor dat iemand toch opneemt, dan zouden de nummers al vóór de release kunnen lekken op het internet.
Ook bij Pearl Jam is de lol van het zelf opnemen van hun concerten ervan af. Maar om een totaal andere reden. Los van de ruilhandel tussen fans, vielen deze amateuropnamen namelijk in de grijpgrage handen van commerciële bootlegfabrieken. Voor veel geld en vaak bedroevende kwaliteit, werden de fans zo bedrogen. Pearl Jam koos voor een unieke en creatieve oplossing: alle tourneeconcerten worden live opgenomen in een mobiele multi-trackstudio, terwijl tegelijkertijd amateur(video-)opnamen "verboden" worden. Als de wiedeweerga wordt de show, meestal al binnen een week na dato, gemixt, gemastered, geproduceerd en via een speciale website voor een zacht prijsje verkocht. Doel: de wind uit de zeilen van de professionele bootleggers nemen, de fans toch de kans beiden de live-opnamen te verzamelen en de kwaliteit daarvan zelf bewaken.
De Binaural-tour liet in rampjaar 2000 al zien dat dit project in goede aarde viel. Pearl Jam fans over de hele wereld genieten van de perfect klinkende 'bootlegs', niet zelden in het bezit van de complete set. Pearl Jam tourt sinds begin 2003 ter gelegenheid van het album Riot Act en ook hiervan worden officiële bootlegs gemaakt. Zo kunnen we meegenieten van een ander muzikaal unicum. Tijdens de concerten van juli dit jaar in Mansfield, MA maakt zanger Eddie Vedder bekend dat Pearl Jam over de drie concerten daar alle nummers zal spelen; althans hun hele huidige live-catalogus. En dat werd wel wat meer dan hij verwacht had. Leidend tot twee redelijk lange 'normale' concerten en een laatste, uitzonderlijke show.
Op 2 juli 2003: Pearl Jam verrast de fans in het enorme Tweeter Center met de opener 'Oceans' die als vanouds klinkt. Op hoog tempo rockt de groep door het concert heen, klinkt vooral in de rauwe rocknummers als 'Hail, Hail' een beetje rommelig en modderig, maar maakt dat in het rustigere werk meer dan goed. Dit concert alleen is al een prima staalkaart voor Pearl Jam anno 2003: oude krakers ('Deep', 'Dissident'), naast recent materiaal ('Grievance', 'I Am Mine'). En dit is dan nog maar het begin…
Een dag later vormt een ander Ten-nummer ('Release') de aftrap. Het publiek weet dan al wat er deze volgende twee shows zal gaan gebeuren; de sfeer klinkt elektrisch, verwachtingsvol. En de groep speelt bevlogen, met als hoogtepunten in de set: 'Daughter' (met aan het einde de Pixies-cover 'I've Been Tired'), een lange, dampende 'Rearviewmirror', de jam in 'Crazy Mary' en het sing-a-long trio 'Alive'-'Baba O'Riley'-'Yellow Ledbetter'.
En omdat al het goede in drievoud komt, is de laatste show een weekje later op 11 juli heel speciaal. Doordat in de zaal na elf uur 's avonds niet meer gespeeld mag worden en Pearl Jam toch nog heel veel nummers 'moet' spelen, doen ze vóór hun voorprogramma een akoestische set van 12 nummers. Zelfs in deze enorme arena blijft de breekbare pracht van een unplugged set fier overeind, niet in het minst door Vedders licht grommende, warme stemgeluid. Hier moet je als recensent vanaf blijven, vind ik. Deze korte pre-set is van begin tot einde magistraal, gedurfd, magisch. Helaas – dat moet wel gezegd worden – kun je dat van het eigenlijke concert niet echt zeggen. Een enorme hoeveelheid nummers moet er in dik twee uur doorheen gejast worden. En dat hoor je. Bovendien heeft de band hun beste songmateriaal al gespeeld; een gevoel te luisteren naar de minder favoriete nummers bekruipt me dan ook meer dan eens. Pearl Jam speelt gejaagd en rammelend. Er is minder contact met de zaal. Midden in de set, tijdens de Man-trilogie ('Leatherman'-'Nothingman'-'Better Man') komt alles toch nog goed. Het publiek zingt zelfs de eerste twee strofen van het laatste nummer voordat Vedder weer een woord kan uitbrengen. Als dat geen kippenvelmoment is, wat dan wel? Op en af, met een opleving aan het einde van de eerste toegift (het semi-akoestische 'Black', 'Jeremy'), langs een serie covers (waaronder 'Know Your Rights', 'Rockin' in the Free World'), werkt de groep naar de afsluiter. Dat is weer 'Yellow Ledbetter' (met vette knipoog naar de stad waar ze spelen door een piepklein stukje 'More Than a Feeling'), waarmee Pearl Jam zich net niet helemaal aan de belofte gehouden heeft geen nummer te herhalen.
De teller stopt bij 93 nummers! Pearl Jam speelde over drie avonden maar liefst 82 eigen nummers en 11 covers. Professioneel opgenomen en voor een vriendelijke prijs gedistribueerd door de band zelf, is dit een uniek document. Niet alleen voor de verzamelende fan, maar voor iedereen die een carrièreoverzicht van deze laatste, nog bestaande, grote jaren negentig-rockband wil hebben. Prima uitvoeringen met soms een dipje, maar al met al een bijzonder mooi experiment. Dat zouden meer mensen moeten doen!
http://www.kindamuzik.net/recensie/pearl-jam/july-2003-mansfield-ma/3812/
Meer Pearl Jam op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/pearl-jam
Deel dit artikel: